Regels navolgen rond het seizoensgebonden verplaatsen van bijenvolken ter preventie van ziekteverspreiding
Als je je bijenkasten verplaatst naar andere gebieden zijn er regels te volgen, vooral wanneer je ze buiten België verplaatst.
Je bijen verplaatsen naar een drachtrijk gebied vanuit een drachtarm gebied kan voordelig zijn. Hou er echter rekening mee dat dit meer werk en stress met zich meebrengt voor zowel jou als voor de bijen. Uiteraard verplaats je geen zieke bijenkasten of gezonde kasten naar een gebied met ziektes (cfr. Op bijenziektes controleren vóór het verplaatsen van kolonies naar een nieuwe locatie). Het is verboden kasten te verplaatsen van of naar een schutkring voor Amerikaans of Europees Vuilbroed. Bekijk hier de kaart met schutkringen in België. Sinds het jaar 2000 is er geen acariose meer in België vastgesteld. De kleine bijenkastkever en Tropilaelaps mijt zijn hier nog niet aanwezig. De kleine bijenkastkever is wel aanwezig in Calabrië en Sicilië (Italië). Daar is dus geen uit- of invoer mogelijk. De Tropilaelapsmijt is wel aan een opmars bezig vanuit Rusland en Oekraïne.
Als je bijenkasten verplaatst of verzendt naar een ander land binnen de EU, moet je beschikken over een veterinair certificaat, opgesteld door een officiële dierenarts. Dit certificaat garandeert de gezondheid van de bijen en kan aangevraagd worden via jouw Lokale Controle-Eenheid (LCE) door hen dit formulier ingevuld te bezorgen. Voorwaarden zijn (overgenomen van FAVV):
1) de bijen komen uit een gebied waarvoor geen beperkingen gelden in verband met Amerikaans vuilbroed;
2) de bijen komen uit een gebied met een straal van ten minste 100 km, waar geen beperkingen gelden in verband met de kleine bijenkastkever of van de tropilaelapsmijt en waar deze plagen niet voorkomen (voor België nog geen probleem);
3) de bijen, evenals hun verpakking, hebben een visueel onderzoek ondergaan met het oog op de opsporing van de kleine bijenkastkever en de Tropilaelapsmijt.
Referenties:
Bijenziektes | Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (favv-afsca.be)