Byta ut ramar (hur många och när)

Best practice
sweden
Byta ut ramar (hur många och när)


Om du har skadade eller gamla ramar (gamla vaxramar från yngelrummet), se till att du tar bort dem och ersätter dem med nya fräscha innan övervintringen. Detta för att förhindra […]

Gammalt vax från yngelrummet har plockats bort och smälts om i en solvaxsmältare
© Lotta Fabricius Kristiansen

Om du har skadade eller gamla ramar (gamla vaxramar från yngelrummet), se till att du tar bort dem och ersätter dem med nya fräscha innan övervintringen. Detta för att förhindra att bisjukdomar utvecklas i samhället eller att drönaryngel produceras i överflöd, vilket är gynnsamt för reproduktionen av varroa.

Smälta ur vax och tvätta ramar. I samband med invintringen och slutskattningen har det plockats bort ett antal vaxramar som är mörka och gamla. Du kan lämna in dem till en biredskapshandlare. Vissa biodlarföreningar har utrustning för att smälta ur vax, göra rent det och tvätta ramarna. Under perioden 1 oktober–31 mars får man lämna in ramar för omsmältning och rengöring utan flyttningstillstånd från bitillsynsman.

Du kan själv smälta ur vaxet med till exempel en solvaxsmältare och sedan tvätta av ramarna i ett varmvattenkar, till exempel en tvättgryta, med tillsatt kaustikssoda och såpa för att lösa upp vaxresterna. Sedan sköljs ramarna noga med vatten. En bra måttstock är att ersätta de ramar som bisamhället övervintrade på förra vintern med nya mellanväggar eller utbyggt vax från skattlådan, så att de inte övervintrar på samma ramar igen. Detta för att minska mängden av sjukdomsalstrande ämnen i bisamhället.

Nya mellanväggar
© Lotta Fabricius Kristiansen

Does the description correspond to the practice applied in your country?
13
0