6. Europæisk bipest

Europæisk bipest er en af vores mest smitsomme yngelsygdomme. Sygdommen er anmeldelsespligtig og smittede bifamilier aflives. Skadevolder Europæisk bipest er en meget smitsom sygdom hos honningbiernes yngel, som forårsages af […]
Europæisk bipest er en af vores mest smitsomme yngelsygdomme. Sygdommen er anmeldelsespligtig og smittede bifamilier aflives.
Skadevolder
Europæisk bipest er en meget smitsom sygdom hos honningbiernes yngel, som forårsages af bakterien Melissococcus plutonius. Den er generelt ikke så alvorlig som ondartet bipest, men kan dog være årsag til store tab af yngel og bifamilier. Til gengæld er den meget mere smitsom end ondartet bipest. Bakterien spredes af ammebierne via fodersaften til larverne (alle stadier kan angribes). Jo yngre larverne er, desto mindre bakteriemængde er nødvendig for at fremkalde sygdommen. Larver ældre end 48 timer skal have store mængder bakterier for at blive syge. Når bakterien kommer ned i midttarmen, begynder en voldsom opformering.
Den direkte skadelige effekt på larven afhænger af foderstanden. Er der rigeligt foder, slår sygdommen ikke igennem og larven udvikler sig til den voksne bi. Der sker dog stadig en opformering af bakterier, som kan spredes yderligere i familien. Opstår der en periode med fødeknaphed senere på sæsonen, kan sygdommen komme i udbrud og larverne begynder at dø. De fleste larver dør før de bliver til stræklarver. De renses forholdsvis let ud, så når der findes døde larver er det tit i et sent sygdomsstadie hvor mange larver er døde. Små, døde larver ses liggende i forvredne stillinger. Larverne vil til en vis grad være gennemsigtige så man kan se luftrørene gennem huden. Større larver som dør af sygdommen bliver slappe, flødefarvede og lugter syrligt. Efterhånden tørrer de ind til skorper. En tredje type af død yngel som følge af europæisk bipest kan ses i både åbne og forseglede celler. Her finder man en slimet, sortbrun masse som stinker råddent. Massen er til en vis grad trådtrækkende, men ikke lige så meget som ved ondartet bipest. De fleste smittede larver dør før forseglingen.
Symptomer
Yngeltavler med tomme celler pga. biernes udrensning af syg og død yngel. De små larver bliver delvist gennemsigtige. De store larver bliver slappe og synker sammen på cellens underside. De bliver flødefarvede og lugter syrligt.
Død yngel kan findes i både åbne og forseglede celler. Bierne har delvist fjernet celleforseglingen over den døde yngel. Døde larver bliver slappe og kan ligge i forvredne stillinger. Den døde yngel i forseglede celler rådner til en slimet stinkende masse. Ynglen tørrer efterhånden og danner skorper. Sygdommen er sæsonbetonet og optræder hyppigst i forsommeren.
Forvekslingsmuligheder
Symptomerne i de forseglede celler kan forveksles med ondartet bipest.
Forekomst
Europæisk bipest er meget udbredt rundt omkring i verden. I de senere år har der været større udbrud i
Norge og Schweitz. I Danmark har der også tidligere været udbrud, men er ikke set i efterhånden mange år.
Spredning
I bifamilien spredes bakterien af ammebierne. Herudover sker spredning ved sværmning, fejlflyvning og røveri, eller ved at biavleren overfører smitte. Bakterien kan overleve i længere perioder på tavlerne, hvorfor udveksling af tavler mellem bifamilier og bigårde fører til en spredning af bakterien.
Påvisning
Europæisk bipest er omfattet af den offentlige bekæmpelse af bisygdomme. Det betyder, at der skal indsendes en tavleprøve til Offentlig Bisygdomsbekæmpelse, hvis der er mistanke om europæisk bipest i en bifamilie. Hvis diagnosen viser europæisk bipest, sørger biinspektøren for bekæmpelsen.
Forebyggelse
En meget vigtig forebyggende foranstaltning overfor europæisk bipest, er, at have sygdomstolerante bier. Det vil sige bier, som har god udrensningsevne. Som for flere andre yngelsygdomme betyder det at de voksne bier er i stand til at opdage og fjerne inficeret og syg yngel. Skift derfor til dronninger som er avlet efter god udrensningsevne (få informationer hos dronningavleren).
Man kan også forebygge udbrud af europæisk bipest ved at anvende en almindelig sygdomsforebyggende biavlspraksis: Udskift tavlerne jævnligt og udvid kun med kunsttavler. Udskiftede yngeltavler omsmeltes.
Rengør biavlsmateriellet.
Sørg for gode bigårde placeret i områder med godt nektartræk og god pollenforsyning. I trækløse perioder fodres, dog må man ikke fodre med honning og pollen, da det kan være forurenet med bipestsporer.
Bekæmpelse
Der er anmeldelsespligt ved mistanke om europæisk bipest. Biinspektøren skal kontaktes og vil forestå bekæmpelsen som indebærer at syge bifamilier aflives og destrueres, samt omhyggelig rengøring og desinfektion af materiel.



SYMPTOMER
Yngeltavler
• Hullet
• Celleforsegling delvist fjernet over død yngel
Yngel
• Små larver delvist gennemsigtige
• Store larver slappe, synker sammen på cellens underside
• Flødefarvet og syrlig lugt
• Død yngel tørrer ind til skorper
Det er obligatorisk at indberette mistanke om europæisk bipest i Danmark, og en yngelprøve skal sendes til det statslige referencelaboratorium for at få stillet en diagnose. I tilfælde af et positivt udbrud vil enhver syg bifamilie i bigården blive slået ihjel i et forsøg på at udrydde sygdommen. Alle bifamilie inden for en radius af to km vil blive inspiceret, og alle andre bifamilier, der tilhører den samme biavler, vil blive inspiceret. Den sygdomsramte bigård inspiceres igen efter 8 uger og året efter. Mere information og kontakt adresser på www.biforskning.dk. Bemærk sidste tilfælde af europæisk bipest i Dammark, stammer tilbage til 2005.
