4. Håndtering af bifamilier uden kliniske symtomer i bigårde med Europæisk Bipest

Håndtering af bifamilier i en syg bigård Har du en bigård hvor der er fundet sygdom, så skal du isolere alt dit materiel. Der må ikke komme materiel ud af […]
Håndtering af bifamilier i en syg bigård
Har du en bigård hvor der er fundet sygdom, så skal du isolere alt dit materiel. Der må ikke komme materiel ud af bigården, som kan smitte andre steder. Det er alfa og omega.
Faktisk bør du helt nøgternt vurdere om dine bifamilier ser sunde ud og om de har styrke nok til at overvintre og også give en honninghøst.
Du skal vurdere hvor hårdt angrebne de syge bifamilier var før de blev dræbt. Er der et stort eller lavt smittetryk.
Nå disse overvejelser er gjort. Så bør du også evaluere din bigård. Den beliggenhed, hvor vind udsat er bigården, hvor kold er den. Er der tilfredstillende pollenkilder i området!
Det er vigtigt at dit bitøj og udstyr bliver vasket inden du kommer i en ny bigård.
Og så skal du have styr på dine sygdomme. Det vil sige at denne syge bigård, skal have flere og mere præcise gennemsyn. For Europæisk bipest ser her: https://www.bthenet.eu/practices/6-kliniske-symtomer-pa-europaeisk-bipest-samt-laboratorium-undersogelse/
Det er obligatorisk at indberette mistanke om europæisk bipest i Danmark, og en yngelprøve skal sendes til det statslige referencelaboratorium for at få stillet en diagnose. I tilfælde af et positivt udbrud vil enhver syg bifamilie i bigården blive slået ihjel i et forsøg på at udrydde sygdommen. Alle bifamilie inden for en radius af to km vil blive inspiceret, og alle andre bifamilier, der tilhører den samme biavler, vil blive inspiceret. Den sygdomsramte bigård inspiceres igen efter 8 uger og året efter. Mere information og kontakt adresser på www.biforskning.dk. Bemærk sidste tilfælde af europæisk bipest i Dammark, stammer tilbage til 2005.
