1. Bland ikke bimateriel fra bifamilier med Europæisk Bipest

Offentligt bekæmpelse Er det konstateret europæisk bipest, skal dette anmeldelse. Se nedenstående. Herefter tager den lokale inspektør over og bestemmer hvad der skal ske. Det betyder at bifamilier med kliniske […]
Offentligt bekæmpelse
Er det konstateret europæisk bipest, skal dette anmeldelse. Se nedenstående. Herefter tager den lokale inspektør over og bestemmer hvad der skal ske. Det betyder at bifamilier med kliniske symptomer skal dræbes og alle vokstavler på lageret skal omsmeltes.
Det er derfor vigtigt at man holder en høj hygiejne i ens biavl og er meget forsigtig med at dele bimateriel imellem sunde og syge bigårde. Derfor opfordres til at man holder ens bigårde isoleret i forhold til bimateriel.
Spredning
Vi ved, at bifamilier uden kliniske symptomer på f.eks. ondartet bipest eller europæisk bipest, kan have bipestsporer i bifamilien, især i honningen. Bifamilier kan have honning med et stort antal bipestsporer i adskillige år og stadig ikke udvikle kliniske symptomer på ondartet bipest. Forsøg har vist, at der ikke er en simpel sammenhæng mellem antallet af sporer i honningen og de første synlige tegn på ondartet bipest. Dog vil man kunne finde sporer i honningen i op til et år før man ser et udbrud af sygdommen.
Røveri fra nedbrudte eller smittede bifamilier udgør en betydelig smittevej. Fodring med honning er ulovligt og må på det kraftigste frarådes!
Pollen kan også overføre smitte. Ofte er det biavlerens egen adfærd, som udgør den største risiko. Flytter man tavler mellem bifamilier og bigårde, er der risiko for at overføre sygdomme. Biavlsudstyr, der har været anvendt i bigårde med risiko for bipest skal naturligvis rengøres meget omhyggeligt, ellers kan disse udgøre en smittekilde.
Næst efter biavlerens adfærd er røveri og fejlflyvning nok den største risiko for spredning. Svækkede eller døende bifamilier med bipest, kan udgøre en meget stor smitterisiko for lokalområdet.
Derfor vær forsigtig med at sprede materiel.
Det er obligatorisk at indberette mistanke om europæisk bipest i Danmark, og en yngelprøve skal sendes til det statslige referencelaboratorium for at få stillet en diagnose. I tilfælde af et positivt udbrud vil enhver syg bifamilie i bigården blive slået ihjel i et forsøg på at udrydde sygdommen. Alle bifamilie inden for en radius af to km vil blive inspiceret, og alle andre bifamilier, der tilhører den samme biavler, vil blive inspiceret. Den sygdomsramte bigård inspiceres igen efter 8 uger og året efter. Mere information og kontakt adresser på www.biforskning.dk. Bemærk sidste tilfælde af europæisk bipest i Dammark, stammer tilbage til 2005.
For at undgå smitte
DET ER IKKE TILLADT AT:
- Fodre bier i det fri
- Anbringe honning, tavler og andet materiel, hvorfra smitte kan ske, så bier kan få adgang til det.
- Flytte ubeboede bistader eller lade dem stå på en sådan måde, at bier kan få adgang til dem, med mindre staderne er desinficeret.
- Opbevare eller flytte brugte tavler, uafsmeltet voks, foder eller honning på en sådan måde, at bier kan få adgang til det.
- Anvende foder, der indeholder honning.
Disse forbud har alle til formål at begrænse spredningen af skadegørere hos honningbier.
