Σωστός προσανατολισμός της κυψέλης

Best practice
greece
Σωστός προσανατολισμός της κυψέλης


Ο σωστός προσανατολισμός της κυψέλης εξασφαλίζει αποδοτικότητα και αποφυγή μετάδοσης ασθενειών

Η μέλισσα στηρίζεται κυρίως σε οπτικά ερεθίσματα τα οποία μπορεί να προέρχονται είτε από τον ουρανό είτε από την επιφάνεια του εδάφους. Ο ήλιος αποτελεί την πυξίδα της μέλισσας. Στα επίγεια ανήκουν διάφορα ορόσημα, όπως συστάδες δέντρων, όχθες ποταμών, σπίτια κ.λ.π. Οι μέλισσες μπορούν να προσδιορίζουν τη θέση του ήλιου και χωρίς να έχουν οπτική επαφή με αυτόν. Ο προσανατολισμός της έμπειρης μέλισσας στηρίζεται στην ικανότητά της να αποτυπώνει στη μνήμη της τη νοητή γωνία η οποία σχηματίζεται ανάμεσα στη θέση της τροφής, στη θέση της φωλιάς της και στη θέση του εκάστοτε σημείου προβολής του ήλιου στο έδαφος. Με τη βοήθεια της οσμής η συλλέκτρια προσδιορίζει το συγκεκριμένο κάθε φορά είδος φυτού και έτσι το ξεχωρίζει από τα άλλα τα οποία βρίσκονται στην ίδια περιοχή.Επιπλέον το μέγεθος το σχήμα και το χρώμα του άνθους βοηθούν τη μέλισσα στην αναγνώριση.Για ταξίδια μικρής διάρκειας η θέση του ήλιου δεν αλλάζει αισθητά. Όταν όμως το ταξίδι διαρκεί σχετικά πολύ, τότε αλλάζει η γωνία ανάμεσα στη θέση του ήλιου, της κυψέλης και του τόπου όπου ανακαλύφθηκε τροφή. Η μέλισσα όμως με τη λεπτή αίσθηση του χρόνου που τη διακρίνει, επιφέρει τις ανάλογες διορθώσεις κατά την πτήση και ξαναβρίσκει κάθε φορά το στόχο της με εκπληκτική επιτυχία.Οι είσοδοι των κυψελών να έχουν κατάλληλο προσανατολισμό, ώστε η γραμμή πτήσης των μελισσών να μην περνά από δρόμους, ή από περιφραγμένους χώρους για ζώα. Η διάταξη των μελισσιών στο χώρο του μελισσοκομείου εξαρτάται κυρίως από το ανάγλυφο της επιφάνειας του εδάφους και το μέγεθός της. Η απόσταση των κυψελών μεταξύ τους και η κατεύθυνση της εισόδου τους έχει εξίσου μεγάλη σημασία και για την παραπλάνηση των συλλεκτριών ή των νεαρών μελισσών. Ακανόνιστη διάταξη των κυψελών και βάψιμο της εισόδου τους μειώνουν σημαντικά το ποσοστό παραπλάνησης.Η διάταξη των κυψελών σε τετράδες, έτσι που η είσοδος της κάθε κυψέλης να βλέπει και σε ξεχωριστή κατεύθυνση, διευκολύνει και τις μέλισσες να μην παραπλανώνται, αλλά και τον μελισσοκόμο να κάνει πιο άνετα τη δουλειά του.
Γενικότερα η κατεύθυνση των εισόδων να βλέπει στον νότο, κάποιες φορές η τοποθεσία ή το μέρος δεν μας το επιτρέπει, έτσι τις μετακινούμε ελαφρώς προς νοτιοανατολικά έως νοτιοδυτικά, αναλόγως πως μας βολεύει για να μπορούμε εύκολα να κάνουμε τις επιθεωρήσεις μας. Η παραπλάνηση είναι εντονότερη σε κάμπο χωρίς δέντρα. Επίσης όταν τοποθετούνται κατά μήκος του αγροτικού δρόμου και η μελιοσσοβοσκή είναι μόνο από την μια της πλευρά. Για να το αποφύγουμε την παραπλάνηση στον κάμπο τοποθετούμε τις κυψέλες σε μεγάλους κύκλους αφήνοντας διάσπαρτα μερικές από αυτές.
Αποφεύγουμε την τοποθέτηση εισόδων των κυψελών άμεσα προς βορρά. Ο βοριάς ας χτυπά την ευρύτερη περιοχή του μελισσοκομείου μας, δεν πειράζει, κανένα μελίσσι δεν χάθηκε στην χώρα μας από το κρύο. Τα μελίσσια όταν έχουν τροφές δίπλα και πάνω από τον γόνο, δεν κινδυνεύουν από το κρύο. Οι δυνατοί άνεμοι όμως συμβάλουν στην παραπλάνηση των βασιλισσών κατά την επιστροφή τους από το γαμήλιο ταξίδι.
Όταν το μέρος που επιθυμούμε να τοποθετήσουμε τα μελίσσια μας είναι κοντά σε χωριό, οικισμό, πάρκο και σπίτια, τότε δεν πρέπει να λησμονούμε πως η καλή γειτονία είναι το άλφα και το ωμέγα για την αποφυγή διαμαρτυριών ακόμη και διαπληκτισμών με τους γείτονες μας.

Μέτρα για προστασία από την παραπλάνηση

Does the description correspond to the practice applied in your country?
67
0