Μόνο μεταφορά μελισσών /ή πλαισίων απαλλαγμένων από ασθένειες μεταξύ αποικιών μελισσών
Η μεταφορά ασθενειών μεταξύ των μελισσιών αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την επιτυχή διαχείριση υγιών μελισσών. Οι μέλισσες προσβάλλονται από μεγάλο αριθμό ασθενειών που προκαλούνται από διαφορετικούς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων ιών, βακτηρίων, […]
Η μεταφορά ασθενειών μεταξύ των μελισσιών αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την επιτυχή διαχείριση υγιών μελισσών. Οι μέλισσες προσβάλλονται από μεγάλο αριθμό ασθενειών που προκαλούνται από διαφορετικούς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων ιών, βακτηρίων, παρασίτων και ακάρεων τόσο εκτοπαρασιτικών όσο και ενδοπαρασιτικών. Η ασθένεια μεταδίδεται από ένα μελίσσι σε άλλο μέσω διαφορετικών χειρισμών που γίνονται στο μελισσοκομείο καθώς και με τις λεηλάτριες. Η παρατήρηση της κυψέλης εξωτερικά δεν υποκαθιστά το άνοιγμα της κυψέλης σας και τον έλεγχο. Συχνά, εάν ένα πρόβλημα είναι αντιληπτό από το εξωτερικό της κυψέλης, έχει προχωρήσει πολύ για να διορθωθεί. Οι επιθεωρήσεις των κυψελών, όταν γίνουν σωστά, θα εντοπίσουν προβλήματα νωρίς και θα σας δώσουν την ευκαιρία να τα διορθώσετε πριν προκληθούν μεγάλες ζημιές. Το άνοιγμα της κυψέλης πάντα δημιουργεί στρες στις μέλισσες και διαταράσσει τις προσεκτικά ελεγχόμενες ατμοσφαιρικές συνθήκες μέσα στην κυψέλη, γι’ αυτό πολλοί έμπειροι μελισσοκόμοι πραγματοποιούν λιγότερο συχνές επιθεωρήσεις. Σε περίπτωση που εντοπιστούν μολυσμένα μελίσσια ή με υποψία ύπαρξης κάποιας μολυσματικής ασθένειας αυτά απομακρύνονται από το μελισσοκομείο ή τηρούνται μέτρα αποθεραπείας αλλά ποτέ δεν μεταφέρονται στη νέα τοποθεσία και το πιο σημαντικό δεν γίνεται μεταφορά πλαισίων σε άλλα υγιή.
Παρακάτω παραθέτουμε τις συνηθέστερες ασθένειες, με βοηθητικές εικόνες που αποτελούν τροχοπέδι στην αποφυγή μεταφοράς μολυσμένων κηρηθρών ή μελισσιών.
Αμερικάνικη σηψιγονία
Ευρωπαϊκή σηψιγονία
Ασκοσφαίρωση
Βαρρόα
Νοζεμίαση (Nosema Apis)
Κηρόσκορος