Εξασφάλιση της παρουσίας δέντρων (ή άλλων εμποδίων) για την παροχή προστασίας από καιρικές συνθήκες (π.χ. ζέστη, άνεμος κ.λπ.)
Η εξασφάλιση δένδρων για σκίαση ή άλλων υλικών για προστασία από τη ζέστη είναι πολύ σημαντική για την επίβίωση των μελισσιών κύρια το καλοκαίρι
Σε περιοχές όπου φυσούν συνεχώς δυνατοί άνεμοι η παρουσία φυσικών ανεμοθραυστών είναι πολύ σημαντική. Αν σε περίπτωση που δεν υπάρχουν φυσικοί, η δημιουργία τεχνιτών κρίνεται αναγκαία καθώς βοηθά πάρα πολύ τα μελίσσια. Για τη μεγιστοποίηση των ωφελημάτων ο μελισσοκόμος θα μπορούσε να φτιάξει έναν φυσικό φράχτη για παράδειγμα από καλλωπιστικά φυτά τα οποία από τη μία να παράγουν γύρη με κλιμακούμενη περίοδο άνθησης και από την άλλη να προστατεύουν το μελισσοκομείο από δυνατούς και ψυχρούς ανέμους. Ο φράχτης επίσης έχει και το πλεονέκτημα να προστατεύει από κλοπές μελισσιών, από ανατροπές από διερχόμενα ζώα ή να αποτρέπει ακόμα και παιδιά να πλησιάσουν τα μελίσσια. Η σκίαση των μελισσιών ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες αποκαθιστά κατά κάποιον τρόπο τη φυσική συνθήκη διαβίωσής τους. Στις σύγχρονες κυψέλες οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργούν μία κατάσταση καμινιού για το ίδιο το μελίσσι. Θεωρείται επιβεβλημένη η σκίαση αλλά όχι υπερβολική όπου μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα περιορίζοντας σημαντικά τα πρωινά και απογευματινά ταξίδια τους. Η προστασία από τους καύσωνες του καλοκαιριού είναι απαραίτητη κυρίως στα μικρά μελίσσια, κυψελίδια σύζευξης και παραφυάδες.
Είναι αυτονόητο ότι η επίτευξη φυσικής σκίασης σε μεγάλα μελισσοκομεία ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται σε σχέση με τα μικρότερα. Ωστόσο για τον περιορισμό της επίδρασης του μεταλλικού καπακιού αναφορικά με την αύξηση της θερμοκρασίας θεωρείται επιβεβλημένο το βάψιμο των καπακιών εξωτερικά με κάποιο ελαιόχρωμα (λευκό).
Εναλλακτικά για το ελαιόχρωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και υδρόχρωμα ή ασβέστη. Η τιμή είναι φθηνότερη, απλώνεται πιο εύκολα και το χρώμα φεύγει με τις βροχές του φθινοπώρου ώστε το χειμώνα να μην αντανακλώνται οι ακτίνες του ηλίου και να ζεσταίνεται κάπως η κυψέλη.
Η χαμηλή βλάστηση κάτω και γύρω από τα μελίσσια διατηρεί την υγρασία καταστρέφοντας τις κυψέλες και δημιουργεί στα σμήνη προβλήματα ρύθμισης της θερμοκρασίας της φωλιάς αλλά και αποπροσανατολισμό.
Ταυτόχρονα μεγαλώνει την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Απαραίτητη ύπαρξη νερού κοντά στο μελισσοκομείο (καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας εσωτερικά στην κυψέλη, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες)