Αποφυγή έκθεσης σε ρύπους (π.χ. φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα κ.λπ.)

Best practice
greece
Αποφυγή έκθεσης σε ρύπους (π.χ. φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα κ.λπ.)


Η έκθεση των μελισσών σε περιβαλλοντικούς ρύπους συνίσταται στο γεγονός ότι τα μελισσοκομεία μπορεί να βρίσκονται σε περιοχές που χρησιμοποιούνται φυτοφάμακα για αγροτική χρήση, άλλες χημικές ουσίες για οικιακή χρήση, κοντά σε δρόμους και περιβαλλοντική ρύπανση από βιομηχανίες ή και κοντά σε ορυχεία. Η αποφυγή τέτοιων περιοχών είναι η καλύτερη λύση

Οι κύριες πηγές μόλυνσης είναι αναμφίβολα οι φυτοϋγειονομικές θεραπείες που πραγματοποιούνται στη γεωργία. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την περιοχή γύρω από το μελισσοκομείο για να αξιολογήσουμε εάν υπάρχουν καλλιέργειες στις οποίες χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα. Ανάλογα θα αξιολογήσουμε εάν είναι σκόπιμο να εγκατασταθεί το μελισσοκομείο εκεί και εάν ναι, εάν υπάρχουν περίοδοι στις οποίες είναι απαραίτητο να μεταφερθεί το μελισσοκομέιο μακριά. Τα πιο επικίνδυνα ενεργά συστατικά για τοξικότητα στις μέλισσες είναι οι θεραπείες με εντομοκτόνα και ακαρεοκτόνα, αλλά οι θεραπείες με μυκητοκτόνα και ζιζανιοκτόνα μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στις κυψέλες.
Όλες οι φυτπροστατευιτκές ουσίες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την τοξιότητά τους αλλά έχει αποδειχθεί ότι και οι χαμηλής τοξικότητας ουσίες προκαλούν δευτερογενείς επιδράσεις στις μέλισσες οι οποίες μπορεί να έιναι και χρόνιες ή να εμφανίζονται σε καθυστερημένο χρόνο.

Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγονται μορφές αστικής και βιομηχανικής ρύπανσης, αποφεύγοντας την εγκατάσταση μελισσοκομείων κοντά σε ρυπογόνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποτεφρωτήρες και χώρους υγειονομικής ταφής.
Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι εντομοκτόνες θεραπείες που πραγματοποιούνται σε κατοικημένες, αστικές και περιαστικές περιοχές για τον έλεγχο των κουνουπιών. Αυτές οι θεραπείες συνδέονται με διατάγματα εάν ενεργοποιηθούν από τον Δήμο. Αυτά τα Διατάγματα θα πρέπει να κοινοποιούνται τουλάχιστον στους Μελισσοκομικούς Συλλόγους.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι συγκυριαρχίες και οι ιδιώτες απαιτούν επίσης συχνά καταπολεμήσεις κουνουπιών.

Η ρύπανση που προκαλείται από πολυσύχναστους δρόμους φαίνεται να έχει μικρότερο αντίκτυπο στην ποιότητα των μελισσοκομικών προϊόντων από άλλες μορφές ρύπανσης και μόλυνσης. Ωστόσο, καλό είναι να μην εγκαθίστανται μέλισσες κοντά σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόσκρουσης με οχήματα που μπορεί να προκαλέσουν υψηλή θνησιμότητα των μελισσών που αναζητούν τροφή. Θα ήταν σκόπιμο, σε αυτές τις περιπτώσεις, να προβλεφθούν φράκτες ή εμπόδια για να αποφευχθεί η άμεση σύγκρουση των μελισσών σε οχήματα υψηλής ταχύτητας σε ιδιαίτερα πολυσύχναστους δρόμους, όπως δρόμους ταχείας κυκλοφορίας/αυτοκινητόδρομους.

Να θυμάστε ότι την ευθύνη για την ποιότητα και την υγιεινή των προϊόντων της κυψέλης έχει ο μελισσοκόμος.
Τα προϊόντα της κυψέλης χρησιμοποιούνται όψι μόνο ως τροφή αλλά και στην φαρμακοβιομηχανία (παρασκευή ακλλυντικώνκαι φαρμάκων). Επόμενα η ποιότητά τους θα πρέπει να είναι η μέγιστη και να μην υπάρχουν υπολείμματα.
Φυσικά το ίδιο ισχύει και για την μη σωστή ή αλόγιστη χρήση των κτηνιατρικών φαρμάκων που οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν στις κυψέλες. Απαιτείται μεγάλη προσοχή και για την πιαθανή τοξικότητα τνω ουσιών αυτών αλλά και την υπολειμματική τους δράση.

Στην περίπτωση ενός μελισσοκομείου του οποίου οι μέλισσες ενδέχεται να έρθουν σε επαφή με φυτοφάρμακα, είναι σημαντικό να υπάρχει επαφή μεταξύ του μελισσοκόμου και του αγρότη για να ληφθούν πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται. Επομένως, λάβετε τα κατάλληλα μέτρα, όπως το κλείσιμο ή τη μετακίνηση κυψελών. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν καλύτερα να μην τοποθετήσετε τις κυψέλες κοντά σε συμβατική γεωργία. Ένας τρόποος για τη μείωση των επιπτώσων των δηλητηριάσεων, ότνα έχετε έντονα συμπτώματα, αποτελέι η απομάκρυση της μολυσμένης γύρης (απομάκρυνση τελάρων, εάν είναι δυνατόν, ή κάλυψη των κελιών της γύρης με λιωμένο κερί από τα διπλανά κελιά).
Σε περίπτωση μη φυσιολογικής θνησιμότητας, ειδοποιήστε τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Κάποιες πληροφορίες για την τοξικότητα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων μπορέιτε να βρείτε και στο άρθρο
“Επίδραση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φυτοφαρμάκων) στις μέλισσες (Φ. Χατζήνα)”
https://drive.google.com/file/d/1-bU938bgFmAeGWP1ZWGOkYVIIwGXraB-/view?usp=sharing

και στο άρθρο “Μελέτη της επίδρασης των φυτοπροστατευτικών ουσιών και των ατμοσφαιρικών ρύπων στη μελισσοκομία (Φ.Χατζήνα)” https://drive.google.com/file/d/1yVwBQPSx_5_3uLfNnducWTz724JHoUoO/view?usp=sharing

Ο μελισσοκόμος είναι εκέινος που θα αξιολογήσει το ποιες τοποθεσίες θα αποφύγει.
Οι μόνοι περιορισμοί που υπάρχουν αφορύν στην άσκηση της βιολογικής μελισσοκομίας και αναφέρουν ότι η μικρότερη 'ασφαλής' απόσταση από συμβατικές καλλιέργειες ή βιομηχανίες είναι τα 3 χιλόμεντρα.

Does the description correspond to the practice applied in your country?
4
0