Αξιολόγηση των αποθεμάτων τροφής

Best practice
greece
49
0
Αξιολόγηση των αποθεμάτων τροφής


Η σωστή εποχική διαχείριση ξεκινά με την κατανόηση ότι η ανάπτυξη του μελισσιού εξαρτάται από τον ρυθμό εισερχόμενης τροφής. Το νέκταρ και η γύρη είναι τα βασικά στοιχεία της διατροφής […]

1

Η σωστή εποχική διαχείριση ξεκινά με την κατανόηση ότι η ανάπτυξη του μελισσιού εξαρτάται από τον ρυθμό εισερχόμενης τροφής. Το νέκταρ και η γύρη είναι τα βασικά στοιχεία της διατροφής της μέλισσας. Το νέκταρ μετατρέπεται σε μέλι, το οποίο είναι η κύρια πηγή. Προτεραιότητα για τους περισσότερους μελισσοκόμους είναι να διαχειρίζονται τις μέλισσες με τέτοιο τρόπο ώστε να τις ενθαρρύνουν να συλλέγουν και να αποθηκεύουν περισσότερο μέλι από αυτό που χρειάζονται οι αποικίες για να επιβιώσουν.

Αν και το μέλι είναι απαραίτητη τροφή για τις μέλισσες, οι αποικίες δεν μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς επαρκείς ποσότητες εισερχόμενης γύρης. Η γύρη περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα, στερόλες, μέταλλα και βιταμίνες που χρειάζονται οι προνύμφες των μελισσών για να αναπτυχθούν σε ενήλικες μέλισσες. Οι αποικίες μελισσών δεν μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς παραγωγή γόνου και η παραγωγή γόνου εξαρτάται από τη διατροφή καλής ποιότητας που προέρχεται από τη γύρη.

Η απόδοση του μελιού εξαρτάται επίσης από το μέγεθος της αποικίας. Με πολλούς τρόπους, η ποσότηατα του συγκομιζόμενου μελιού καθορίζεται από τη διαχείριση του φθινοπώρου, την επιτυχία ξεχειμωνιάσματος και τη διαχείριση  νωρίς την άνοιξη.

© LEONIDAS CHARISTOS

Μελίσσια δεκάρια και η απόδοσή τους στο πεύκο!!

© LEONIDAS CHARISTOS
2

Η εξάντληση των αποθεμάτων τροφής στην κυψέλη συμβαίνει όταν επικρατούν οι παρακάτω συνθήκες:

1. Όταν εφαρμόζουμε αυστηρό τρύγο την περίοδο του φθινοπώρου χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αναπλήρωσης από τις μέλισσες είτε λόγω έλλειψης ανθοφορίας είτε λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

2. Όταν το μελίσσι αρχίζει να εκτρέφει πολύ γόνο είναι υποχρεωμένο να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες μελιού και ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει νέκταρ στη φύση.

3. Όταν τα μελίσσια βρίσκονται πλέον στο στάδιο παραγωγής σε πλήρη ανάπτυξη και αποτύχει κάποια ανθοφορία.

4. Όταν σμηνουργούν και φεύγουν από την κυψέλη τα αποθέματα μελιού μειώνονται δραματικά.

5. Όταν σε ένα μελίσσι δίνουμε φύλλα κηρήθρας και θέλουμε να χτιστούν και μάλιστα γρήγορα όταν δεν έχει ξεκινήσει ικανοποιητικά η ροή νέκταρος.

6. Στην εξασφάλιση τροφής σε περίπτωση απώλειας των συλλεκτριών μελισσών από δηλητηρίαση.

7. Μείωση αποθεμάτων τροφής τον χειμώνα από άσκοπες επιθεωρήσεις την περίοδο του χειμώνα. Τα μελίσσια  κάθε φορά που αναστατώνονται ενώ βρίσκονται σε σφαίρα καταναλώνουν μέλι. Με την κατανάλωση του μελιού παράγεται ενέργεια, διοξείδιο του άνθρακα και νερό ελευθερώνοντας ένα θερμό ρεύμα αέρα που διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της κυψέλης. Η κατανάλωση μελιού οδηγεί επίσης στην αύξηση του μεταβολικού νερού όπως ονομάζεται, το οποίο απελευθερώνεται από πόρους του σώματος της μέλισσας υπό την μορφή ατμών που υγροποιείται στη συνέχεια, αυξάνοντας έτσι την υγρασία στο εσωτερικό της κυψέλης. Η αύξηση της θερμοκρασίας, του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και της υγρασίας προκαλούν το φαινόμενο του αερισμού μέσα στο χειμώνα. Τα ίδια όμως αποτελέσματα έχουμε και στην περίπτωση εμφάνισης γόνου αυτή την περίοδο. Η ανάγκη κατανάλωσης τροφής θεωρείται αναγκαία για διατήρηση της θερμοκρασίας αλλά και σίτισης των προνυμφών. Επομένως η αύξηση διοξειδίου του άνθρακα αλλά και του μεταβολικού νερού είναι δεδομένη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο μελισσοκόμος όταν θέλει να ελέγξει στα γρήγορα τις κυψέλες του, πηγαίνει με το χέρι και σηκώνει λίγο την κυψέλη προς τα εμπρός, για να νιώσει το βάρος. 

© LEONIDAS CHARISTOS

Όπως φαίνεται στις εικόνες αποθέματα μελιού υπάρχουν, άρα εδώ κρίνεται αναγκαία μόνο διεγερτική τροφοδοσία. Ο γόνος είναι ξερός δηλ. δεν υπάρχουν ημερήσιες σταγόνες νέκταρος ανάμεσα στα ανοιχτά κελιά του γόνου.

© LEONIDAS CHARISTOS
3

Ο έμπειρος μελισσοκόμος αντιλαμβάνεται τη νεκταροέκκριση από τις εξής ενδείξεις:

Η κυψέλη αποκτά πολύ γρήγορα βάρος μόλις σε μερικές μέρες εφόσον υπάρχει πλούσια νεκταροέκκριση.

Οι μέλισσες είναι λιγότερο επιθετικές.

Τα φύλλα κηρήθρας κτίζονται άμεσα.

Οι μέλισσες φρουροί είναι λιγοστοί μπροστά στην είσοδο της κυψέλης.

Στην κηρήθρα παρατηρείται το ξάσπρισμα των κελιών.

Το νέκταρ αρχίζει και στάζει όταν τινάξουμε το πλαίσιο.

© LEONIDAS CHARISTOS

Αριστερά. το σήκωμα της κυψέλης με το χέρι ως δείκτης απόδοσης του μελισσιού.

Δεξιά. κλασική επιθεώρηση της γονοφωλιάς την περίοδου του καλοκαιριού.

© LEONIDAS CHARISTOS
4

Κατά την διάρκεια επιθεώρησης του μελισσιού θα πρέπει να εκτιμήσουμε με ακρίβεια τα αποθέματα μελιού που υπάρχουν στην κυψέλη ανάλογα με την εποχή, την δύναμη του μελισσιού, τις ανάγκες σε κατανάλωση, την προοπτική που υπάρχει για το αμέσως επόμενο διάστημα και αναλόγως να παρέμβουμε με την κατάλληλη τροφοδοσία αν χρειαστεί. Οι πρώτες ποσότητες νέκταρος που εισέρχονται στην κυψέλη αποθηκεύονται πάντα κοντά στο γόνο για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τροφοδοσίας των προνυμφών. Μετά την απομάκρυνση των μελισσών από το πλαίσιο, το τίναγμά του και οι σταγόνες που θα πέσουν επάνω στα τελάρα αποτελεί μία πρώτη ένδειξη της ποσότητας που εισέρχεται στην κυψέλη. Όταν η ροή αυξηθεί και καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες του σμήνους, τότε αποθηκεύεται και δημιουργούν σε πρώτη φάση στα σταφανώματα, αν ήταν εντελώς στεγνά, ειδάλλως σε ακρινά πλαίσια. Το επόμενο χαρακτηριστικό είναι το άσπρισμα στο ύψος των κελιών όταν οι ποσότητες είναι μεγάλες και τέλος το σφράγισμά τους. Επομένως ο μελισσοκόμος θα κριθεί να κάνει σωστή εκτίμηση της κατάστασης λαμβάνοντας υπόψη του όλα τα παραπάνω αλλά και το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την επόμενη επίσκεωή του στο μελισσοκομείο.

© LEONIDAS CHARISTOS

Έναρξη λεηλασίας μετά από τροφοδότηση με σιρόπι σε ανοιχτούς τροφοδότες οροφής. Μπορεί να προκληθεί μεγάλη καταστροφή σε ολόκληρο το μελισσοκομείο. Εάν παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο τροφοδοτούμε αργά το απόγευμα!!!

© LEONIDAS CHARISTOS

Does the description correspond to the practice applied in your country?
49
0