Αντικατάσταση κηρηθρών (πόσα και πότε)

Best practice
greece
50
0
Αντικατάσταση κηρηθρών (πόσα και πότε)


Οι κηρήθρες δέχονται μεγάλη κίνηση κατά τη διάρκεια μιας σεζόν με τις εργάτριες μέλισσες να αποθηκεύουν γύρη και νέκταρ σε αυτά τα κελιά. Οι μέλισσες επίσης εναποθέτουν πρόπολη γύρω από […]

Φύλλα κηρήθρας
Κτισμένες κηρήθρες
Τελάρα

Οι κηρήθρες δέχονται μεγάλη κίνηση κατά τη διάρκεια μιας σεζόν με τις εργάτριες μέλισσες να αποθηκεύουν γύρη και νέκταρ σε αυτά τα κελιά. Οι μέλισσες επίσης εναποθέτουν πρόπολη γύρω από τα πλαίσια. Όταν αναζητούν τροφή, νέκταρ και γύρη, μπορούν να συναντήσουν ίχνη δηλητηριωδών χημικών ουσιών. Αυτά τα ίχνη δεν θα σκοτώσουν τη μέλισσα καθώς μεταφέρουν το μέλι ή τη γύρη πίσω στην κυψέλη. Στη συνέχεια όμως ίχνη χημικών εντοπίζονται μέσα στην κυψέλη και ειδιαίτερα στις κηρήθρες. Μετά από ένα χρονικό διάστημα, 4-5 ετών, τα χημικά δημιουργούν  πλέον ένα τοξικό περιβάλλον μέσα στην κυψέλη. Οι κηρήθρες μετά από 4-5 χρόνια  παραμονή τους μέσα σ΄αυτή θα πρέπει να απομακρύνονται. Τα τελευταία 2 χρόνια πριν απομακρυνθούν οι κηρήθρες χρησιμοποιούνται μόνο στους ορόφους την περίοδο της Άνοιξης όταν το μελίσσι χρειάζεται δεύτερο όροφο για την συλλογή μελιού. Στις παλιές κηρήθρες τα κελιά στενεύουν από τα κουκούλια που αφήνουν κάθε φορά οι αναπτυσσόμενες λάρβες με αποτέλεσμα οι μέλισσες που εκκολάπτονται να είναι μικρότερες και να αποδίδουν λιγότερο. Επίσης υπάρχουν αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις υπολλειμάτων από χρήση φαρμάκων ενάντια στη βαρρόα καθώς μικροοργανισμοί και σπόρια διάφορων ασθενειών.

1

Η αντικατάσταση κηρηθρών αποτελεί μία απαραίτητη διαδικασία για την οποία δεν υπάρχει συγκεκριμένος μήνας αλλαγής των κηρηθρών. Οι σκοτεινόχρωμες παλιές κηρήθρες μπορούν να απομακρυνθούν το φθινόπωρο την περίοδο του τρύγου  όταν το μελίσσι συρρικνώνεται και περισσεύουν τα πλαίσια, μπορούν επίσης να απομακρυνθούν νωρίς την άνοιξη όταν το μελίσσι δεν έχει ακόμα επεκταθεί ή οποιανδήποτε άλλη εποχή όταν επιθεωρείται το μελίσσι. Τι γίνεται αν οι μέλισσες χρησιμοποιούν αυτά τα πλαίσια; Αν είναι μόνο μέλι ή γύρη, προχωρήστε και αντικαταστήστε την παλιά κηρήθρα. Υποθέτοντας φυσικά ότι δεν αφαιρείτε όλα τα αποθέματα τροφίμων στην κυψέλη! Συχνά η κηρήθρα που θέλετε να αφαιρέσετε μπορεί να έχει λίγο γόνο. Σε αυτήν την περίπτωση, μετακινήστε τα επιλεγμένα πλαίσια στο εξωτερικό τμήμα της γονοφωλιάς (αφού ο καιρός είναι ζεστός). Κατά τη διάρκεια μιας μεταγενέστερης επιθεώρησης (1 ή 2 εβδομάδες αργότερα), ελπίζουμε ότι ο γόνος θα έχει αναδυθεί και τα πλαίσια μπορούν τώρα να αντικατασταθούν χωρίς απώλεια.

Την περίοδο της Άνοιξης εάν υπάρχει καλή ανθοφορία, αντικαθίστανται με νέα φύλλα κηρήθρας τα οποία τοποθετούνται στις δύο πλευρές του γόνου δηλαδή πρίν και μετά το τελευταίο πλαίσιο. Εάν δεν υπάρχει νεκταροέκκριση τοποθετούνται στις αντίστοιχες θέσεις καινούργιες χτισμένες κηρήθρες ή βοηθάμε το μελίσσι με σιρόπι για να μπορέσει να τις χτίσει τα νέα φύλλα. Προσοχή!, η τοποθέτηση νέων φύλλων κηρήθρας γίνεται μόνο την περίοδο που υπάρχουν ιδανικές συνθήκες για το χτίσιμο και όχι νωρίτερα διότι όταν μένει στην κυψέλη για μεγάλο χρονικό διάστημα το γυαλίζουν, χάνεται η αποτύπωση των εξαγώνων και αργότερα το χτίζουν με ακανόνιστο τρόπο. Ο μελισσοκόμος θα πρέπει να φροντίζει πάντα να δημιουργήσει μια κατάσταση με φρεσκοκτισμένες κηρήθρες τις οποίες θα διατηρεί στην αποθήκη του και θα τις χρησιμοποιήσει όταν το μελίσσι τις χρειαστεί. Ποια σημάδια δείχνουν ότι η κηρήθρα χρειάζεται αντικατάσταση; Τα σημάδια φθοράς της κηρήθρας περιλαμβάνουν, το σκούρο χρώμα, παραμορφώσεις και σωματικές βλάβες, καθώς και ολοένα και μικρότερες διαμέτρους των κελιών του γόνου.

Φύλλο κηρήθρας ακανόνιστα χτισμένο

Απαραίτητη η αναγραφή ημερομηνίας

© LEONIDAS CHARISTOS
© LEONIDAS CHARISTOS
2

Οφέλη από την αντικατάσταση της παλιάς κηρήθρας.

Η λαμπερή λευκή εμφάνιση της φρέσκιας κηρήθρας είναι κάτι όμορφο. Όμως, αυτή η εμφάνιση δίνει γρήγορα τη θέση της στους λεκέδες χιλιάδων ποδιών, καθώς και στη γύρη, την ακατέργαστη πρόπολη και το μέλι στην κυψέλη – η κηρήθρα σκουραίνει. Πέρα από την οπτική εμφάνιση, η παλαιότερη κηρήθρα μπορεί να περιέχει ρύπους. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους η περιστροφή της παλιάς χτένας από την κυψέλη είναι ευεργετική. Η τακτική αντικατάσταση της παλιάς κηρήθρας είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους πρόληψης της εξάπλωσης ασθενειών. Με την πάροδο του χρόνου, επιβλαβή παθογόνα και βακτήρια συσσωρεύονται στο κερί μέλισσας. Η καθαρή φρέσκια κηρήθρα παρέχει ένα πιο υγιεινό περιβάλλον για την ανάπτυξη προνυμφών. Αυτό τους δίνει την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Συμπερασματικά βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς κυψέλης αποτρέποντας τη συσσώρευση ασθενειών και παθογόνων παραγόντων.

3

Κίνδυνοι από την μη αντικατάσταση  παλιάς κηρήθρας.

Η αποτυχία αντικατάστασης παλιών κηρηθρών με νέα φύλλα μπορεί να εκθέσει τις μέλισσες σε μια σειρά κινδύνων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την παραγωγικότητά τους. Τα φυτοφάρμακα, οι ρύποι που φέρνουν στην κυψέλη οι συλλέκτριες μέλισσες απορροφώνται από το κερί, επίσης υπολείμματα από ορισμένες θεραπείες για τη βαρρόα και τέλος η συσσώρευση παρασίτων, ιών, βακτηρίων κ.λπ. Φυσικά, ορισμένοι από αυτούς τους κινδύνους μπορεί να συμβούν οπουδήποτε μέσα στην κυψέλη – αλλά είναι το κερί που βρίσκεται στη φωλιά γόνου της κυψέλης που χρησιμοποιείται περισσότερο και χρειάζεται αντικατάσταση νωρίτερα.

4

Τελικές σκέψεις

Μερικές φορές, αυτό που πρέπει να κάνουμε και αυτό που πραγματικά γίνεται δεν είναι το ίδιο. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η περιοδική αντικατάσταση της παλιάς κηρήθρας από την κυψέλη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την προώθηση της υγείας των αποικιών.

Χρησιμοποιώντας όποια μέθοδο θέλετε, σχεδιάστε ένα σχέδιο για να αντικαταστήσετε λίγο από το παλιό κερί μέλισσας στην κυψέλη σας – ειδικά όταν φτάσει στην ηλικία των 4-5 ετών. Οι μέλισσές σας θα σας ευχαριστούσαν για αυτό – αν μπορούσαν.

Does the description correspond to the practice applied in your country?
50
0