38. Håndtering af bifamilier uden symptomer i en bigård med ondartet bipest

Exchange
denmark
18
2
38. Håndtering af bifamilier uden symptomer i en bigård med ondartet bipest


Bifamilier med symptomer med ondartet bipest slås ihjel. Andre bifamilier i bigården undersøges regelmæssigt, det holdes under observation og bør ikke flyttes til andre bigårde. Bigården er i karantæne indtil behandlingen er afsluttet. Bigården efterses af den lokale inspektør 8 uger efter behandlingen er afsluttet og en gang i den efterfølgende sæson.

Ondartet bipest i bigården
Har man mistænke eller opdager ondartet bipest i ens bigård skal man kontakte den lokale bisygdomsinspektør. Du kan finde inspektøren på den Centrale bigårdsregister https://cbr.lbst.dk/. Som der obligatorisk for os alle, skal du have dine bifamilier registreret i registeret. Derfor skal du have en konto. Når du er logget ind, kan du finde en liste hvor du kan finde din lokale inspektør. Der skal sendes en tavle prøve ind til offentligt bisygdomsbekæmpelse i Flakkebjerg. Når laboratoriet her har bekræftet at prøven er syg, så sættes vores inspektør på sagen.
Inspektøren forestår instruktion, information og bekæmpelsen af den/de syge bifamilier.


Kliniske symptomer
Det er kun de bifamilier med kliniske symptomer der behandles. Tidligere var det sådan at sådanne bifamilier bliv sat på nye først voksstrimler i 4 dage og så flyttedes de over på kunstavler. En meget god og effektiv måde. Men for at effektivisere bekæmpelsen her i Danmark, har man besluttet at bifamilier med kliniske symptomer slås ihjel.


De raske bifamilier
Efter en bekæmpelse vil der være en række ”raske” bifamilier tilbage i bigården. Inspektøren skal undersøge alle dine bifamilier, samt alle bifamilier indenfor en 2 km zone. Der kommer også et 8 ugers syn og et syn det efterfølgende år. Dette er i gode hænde.

Hvad skal du som biavler gøre
Du skal være på vagt i din bigård. Se fakta kasse.

Mere hyppige gennemsyn, hvor du kigger familierne igennem for kliniske symptomer
Du skal holde dit materiel isoleret for denne bigård
Rengøre dit værktøj og endda din bidragt imellem hvert besøg
Hold høj hygiejne – generelt men især i denne bigård
Orienter dine naboer om din situation. Få en snak.
Lav et stort tavleskift på alle bigårdens bifamilier (læs – smelt alle tavler om for bigården i løbet af sæsonen)

Does the description correspond to the practice applied in your country?
18
2