Odstranjevanje okuženih družin z ameriško hudo gnilobo

Best practice
slovenia
17
0
Odstranjevanje okuženih družin z ameriško hudo gnilobo


Odstranjevanje obolelih čebeljih družin zaradi ameriške hude gnilobe (American foulbrood) je ključno za preprečevanje širjenja bolezni med drugimi čebeljimi družinami.

Odstranjevanje obolelih čebeljih družin zaradi ameriške hude gnilobe (American foulbrood) je ključno za preprečevanje širjenja bolezni med drugimi čebeljimi družinami. Ameriška huda gniloba je bakterijska bolezen, ki se hitro širi in lahko povzroči veliko škodo čebelarjem, zato je pomembno ukrepati hitro in učinkovito.

V nadaljevanju so zapisani glavni koraki, ki jih je potrebno upoštevati pri odstranjevanju obolelih čebeljih družin.

© Lotta Fabricius Kristiansen

1

Diagnoza bolezni: Preden odstranite čebeljo družino, je ključno, da ste prepričani, da gre res za ameriško hudo gnilobo. Če sumite, da je v vašem čebelnjaku oz. na stojišču prisotna ameriška gniloba, o tem čim hitreje obvestite lokalnega veterinarja za čebelje bolezni. Veterinar vas bo obiskal in preveril stanje. Če bo v družini postavil sum za bolezen bo odvzel vzorec čebelje zalege in ga poslal v laboratorij na preiskavo.

2

Odstranitev obolelih čebel: Če je sum v laboratoriju potrjen, je treba odstraniti obolelo čebeljo družino skupaj z vsemi okuženimi čebelami in panjem. To je treba storiti hitro, previdno ter učinkovito, da se prepreči širjenje okužbe.

3

Odstranjene čebeljih ostankov, medu in panjev je treba ustrezno uničiti. Priporočljivo je, da se ostanke obolelih čebel zakoplje ali še bolje sežge na način, da se prepreči prenos bolezni na druge čebelje družine.

© Lotta Fabricius Kristiansen

4

Vso čebelarska oprema, ki je bila v stiku z obolelo družino, je treba temeljito očistiti in dezinficirati. To vključuje panje, čebelarska orodja, oblačila in druge pripomočke. Najbolje je, da se stare panje odstrani in sežge, če so panji novi jih je potrebno obžgati ali prekuhati v natrijevem lugu. Le na ta način se bolezen čez čas ne bo ponovno pojavila.

© Lotta Fabricius Kristiansen

Preventivni ukrepi:

Po odstranitvi obolele družine je ključno spremljati preostale čebelje družine v čebelnjaku in izvajati preventivne ukrepe za preprečevanje ponovne okužbe, kot so redno čiščenje in dezinfekcija opreme, nadzor nad zdravjem čebel in upoštevanje dobrih čebelarskih praks.

Does the description correspond to the practice applied in your country?
17
0