Slechts ziektevrije bijen en ramen naar andere kolonies overzetten

Best practice
belgium
10
0
Slechts ziektevrije bijen en ramen naar andere kolonies overzetten


Het is heel belangrijk om zeker te zijn middels een inspectie dat een kolonie ziektevrij is, eer je haar bijen of ramen overzet naar een andere kolonie.

(kast)beitel en isopropylalcohol voor reiniging
brander (gas of elektrish) en soda-oplossing voor ontsmetting

Zoals je kunt lezen in “Op bijenziektes controleren vóór het verplaatsen van kolonies naar een nieuwe locatie“, worden vele ziektes verspreid door het verplaatsen van bijenkasten en het overzetten van ramen van de ene naar de andere kast. Ook in het geval van minder besmettelijke ziektes, zoals kalkbroed, zet je aangetaste broedramen beter niet over naar andere kasten. Zet ook geen bijen met een hoge varroalast over naar een kast met minder varroalast.

Vermijd het uitwisselen van (niet-gedesinfecteerd) imkersmateriaal met andere imkers of het gebruik ervan op een andere bijenstand. Verzeker je er ook van dat jouw leverancier van bijen en kastmateriaal te vertrouwen is en koop liefst nieuw materiaal. Vraag jezelf ook af of het uitwisselen van ramen en bijen tussen kolonies opweegt tegen het risico (naargelang je zeker bent over de gezondheid van de kolonies).

In de winter opgeslagen ramen en kastmateriaal kunnen later ook ziektes verspreiden, wanneer je ze het volgende seizoen gebruikt. Label het kastmateriaal dat je wenst te hergebruiken om bij te houden van welke kast elk raam en dergelijke komt. Zo kun je ze nog altijd elimineren moest een van je kasten later ziek blijken te zijn. Reinig en desinfecteer ‘s winters ook standaard je opgeslagen kastmateriaal en gereedschap. Het reinigen houdt in resten was en propolis te verwijderen van het materiaal. Dit kan je doen door het losweken met isopropylalcohol en het af te krabben. Een gasbrander kan hierbij ook helpen. Eenmaal alle grove resten verwijderd zijn, kun je verder desinfecteren met een gasbrander door alle oppervlakken lichtjes af te branden (voor hout en metaal) of met een onstmettingsmiddel (een caustische soda-oplossing voor plastiek en de zijkanten van wasramen bijvoorbeeld). Verwijder of smelt donkere of beschimmelde was.

Regelmatig doorheen het jaar jouw beitel en handschoenen reinigen en desinfecteren kan ook nuttig zijn, zeker als je een vermoeden hebt dat er ziektes aanwezig kunnen zijn.

Referenties:

Imkersbond Deinze vzw – Kasten reinigen en ontsmetten (youtube.com)

Beekeeping | Can Your Dirty Equipment Spread Diseases? (youtube.com)

Honey Bee Diseases and Control Measures – BeeKeepClub

CARI, 2010, Gids voor goede Bijenteelpraktijken. 43 p.

Beullens, P. (2023). Bijengezondheid en bijenziekten. Imkermagazine, 3(4). VVCB, Schilde, België. 38p.

Does the description correspond to the practice applied in your country?
10
0