Δημιουργία μικρού τεχνητού σμήνους σε περίπτωση εμφάνισης κλινικών συμπτωμάτων Ευρωπαϊκής σηψηγονίας

Οι μελισσοκόμοι πρέπει να γνωρίζουν ότι απαγορεύονται τα αντιβιοτικά και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις ορθές μελισσοκομικές πρακτικές.
Δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή σηψηγονία δεν προκαλεί σημαντικές ζημιές άμεσα, ωστόσο εφαρμόζονται ριζικά μέτρα για την καταστολή και εκρίζωση της ασθένειας. Με τον εντοπισμό της νόσου, όταν η προσβολή είναι μεγάλη και τα μελίσσια στα οποία εντοπίστηκε μικρής δυναμικότητας, ο μελισσοκόμος χωρίς δεύτερη σκέψη οφείλει να κλείσει τις εισόδους αργά το απόγευμα ώστε οι εργάτριες μέλισσες να έχουν επιστρέψει στην κυψέλη τους και τις θανατώνει. Στη συνέχεια σε μεγάλο λάκκο οι μολυσμένες κηρήθρες καίγονται μαζί με τις μέλισσες και το μολυσμένο υλικό (πλαίσια, κερί, μέλι, κηρήθρες) με προσοχή ώστε η φωτιά να είναι περιορισμένη. Η διαδικασία καταστροφής ολοκληρώνεται με την ταφή των υλικών που κάηκαν προκειμένου να προχωρήσει σε ενδελεχή απολύμανση.
Οι μελισσοκόμοι πρέπει να γνωρίζουν ότι απαγορεύονται τα αντιβιοτικά και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις ορθές μελισσοκομικές πρακτικές. Διάφορες προσεγγίσεις για τη θεραπεία των αποικιών με αντιβιοτικά περιγράφονται στην επιστημονική βιβλιογραφία, ωστόσο, δεν είναι αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν σε αποθήκευση υπολειμμάτων αντιβιοτικών ή στην εξάπλωση της νόσου λόγω της εμμονής των παθογόνων μετά από θεραπείες (π.χ. σπόρια προνυμφών στην περίπτωση της AFB).
Σε μελίσσια με προσβολή και μόνο μεγάλης δυναμικότητας ακολουθούνται τα παρακάτω:
Βήμα 1. Μετακινήστε την κυψέλη που σκοπεύετε να μεταγγίσετε και τοποθετήστε την νέα καθαρή και απολυμασμένη στη θέση της.
Βήμα 2. Μόλις βρεθεί η βασίλισσα, τοποθετήστε την ανάμεσα στα πλαίσια της νέας κυψέλης και ολοκληρώστε την μετάγγιση των μελισσών. Όλες οι κηρήθρες με γόνο, μέλι και γύρη από την παλιά κυψέλη εφόσον τιναχτεί ο πληθυσμός απομακρύνονται και καταστρέφονται.
Βήμα 3. Ένα πλαίσιο με υγιή γόνο όλων των σταδίων αφαιρείται από άλλο μελίσσι και τοποθετείται στην νέα καθαρή κυψέλη με τον πληθυσμό. Μετά από 48 ώρες αφαιρείται και αυτό το πλαίσιο το οποίο καταστρέφεται ενώ τη θέση του παίρνουν νέα φύλλα κηρήθρας. Ο αριθμός των φύλλων κηρήθρας που τοποθετούνται εξαρτάται από την δυναμικότητα του σμήνους. Για παράδειγμα εάν το συγκεκριμένο μελίσσι ήταν στα 10 πλαίσια πληθυσμό ο αριθμός των φύλλων δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τον αριθμό 5.
Βήμα 4. Ταΐστε το μελίσσι με σιρόπι ζάχαρης.
Βήμα 5. Επιθεωρήστε το μελίσσι μετά από μια εβδομάδα για να ελέγξετε την ύπαρξη γόνου. Εάν δεν υπάρχει γόνος, ακολουθήστε τις μελισσοκομικές πρακτικές που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Βήμα 6. Διατηρήστε το τάισμα μέχρι να χτιστούν όλα τα νέα φύλλα κηρήθρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ακρινές κηρήθρες μπορεί να χρειαστεί να περιστραφούν επειδή οι μέλισσες δυσκολεύονται να συσσωρευτούν και να δημιουργήσουν κερί σε πλαίσια δίπλα στο γόνο ή στα τοιχώματα της κυψέλης.
Υπάρχουν τρία σημαντικά πράγματα στην επιθεώρηση μία εβδομάδα μετά την διαδικασία μετάγγισης που πρέπει να αναζητήσετε:
1. Υπάρχουν αυγά ή προνύμφες; Εάν υπάρχουν τότε ακολουθείτε μελισσοκομικούς χειρισμούς που εφαρμόζετε και στα υπόλοιπα μελίσσια του μελισσοκομείου σας.
2. Ποια είναι η κατάσταση των νέων φύλλων κηρήθρας; Βεβαιωθείτε ότι έχουν τοποθετηθεί σωστά και χτιστεί κανονικά. Εάν δεν υπάρχει ουσιαστική ροή νέκταρ, τότε το μελίσσι πρέπει να τροφοδοτηθεί με περισσότερο σιρόπι ζάχαρης. Εάν υπάρχει, τότε θα απαιτηθεί λιγότερη τροφοδοσία.
3. Έχει το μελίσσι επαρκή αποθέματα μελιού; Εάν δεν υπάρχουν στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, θα πρέπει να τροφοδοτηθεί γενναιόδωρα, ώστε το μελίσσι να ανακάμψει γρήγορα. Θα απαιτήσει έλεγχο σε τακτά χρονικά διαστήματα και τροφοδοσία ανάλογα με τις ανάγκες, έως ότου δημιουργήσει επαρκή αποθέματα για να μπορεί να αυτοσυντηρείται. Ένα μελίσσι θα απαιτήσει περίπου 5 κιλά μέλι για να επιβιώσει την εβδομάδα. Επίσης θα πρέπει να έχει μειωμένη είσοδο μέχρι να εδραιωθεί.
Σημαντικός παράγοντας για να επιστρέψει το μελίσσι στην προηγούμενη ισχύ του, είναι να χτιστούν κανονικά τα νέα φύλλα κηρήθρας καθώς του δίνει το χώρο που χρειάζεται για την εκτροφή γόνου και την αποθήκευση γύρης και μελιού. Θα πρέπει να ελέγχονται με τον συνήθη τρόπο όπως και τα υπόλοιπα του μελισσοκομείου (για την παρουσία βασιλικών κελιών) και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Έλεγχοι παρακολούθησης γόνου σε τακτική βάση θεωρείται αναγκαίο για να ελέγχονται σημεία υποτροπής της νόσου. Ο μελισσοκόμος μέχρι να βεβαιώσει την πλήρη αποκατάσταση του μελισσιού από τη νόσο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί υλικό από τα μελίσσια που έχουν νοσήσει, σε άλλα υγιή του μελισσοκομείου του.
