Τρόπος διαχείρισης ασυμπτωματικών αποικιών όταν έχουν εντοπιστεί κρούσματα Ευρωπαϊκής σηψηγονίας στο μελισσοκομείο σας ή σε άλλες κυψέλες του ίδιου μελισσοκόμου σε άλλη περιοχή

Τρόπος διαχείρισης ασυμπτωματικών αποικιών όταν έχουν εντοπιστεί κρούσματα Ευρωπαϊκής σηψηγονίας στο μελισσοκομείο σας ή σε άλλες κυψέλες του ίδιου μελισσοκόμου σε άλλη περιοχή


Οι πρακτικές βιοασφάλειας που εφαρμόζονται περιλαμβάνουν μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών ελαχιστοποιώντας τη μετακίνηση μικροοργανισμών και παρασίτων στο μελισσοκομείο.

Οι ορθές μελισσοκομικές πρακτικές δίνουν τη δυνατότητα στους μελισσοκόμους να λύσουν με επιτυχία τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην διαχείριση της υγιεινής μετά από εμφάνιση συμπτωμάτων Ε.Σ. για την επίτευξη δημιουργίας βέλτιστων συνθηκών υγείας.  Οι πρακτικές αυτές αποτρέπουν ή ελαχιστοποιούν την επιμόλυνση στο μελισσοκομείο, την εξάπλωσή τους μεταξύ των μελισσιών αλλά και άλλων γειτονικών μελισσοκομείων. Αποτελούν στην ουσία το σύνολο προληπτικών μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση των κινδύνων μετάδοσης της  μολυσματικής ασθένειας. Οι πρακτικές βιοασφάλειας που εφαρμόζονται περιλαμβάνουν μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών ελαχιστοποιώντας τη μετακίνηση μικροοργανισμών και παρασίτων στο μελισσοκομείο. Αποσκοπούν στην πρόληψη της εισόδου μολυσματικών παραγόντων στα μελισσοκομεία από τον άνθρωπο και τις μέλισσες. Οι μελισσοκόμοι πρέπει να διαθέτουν ελάχιστες γνώσεις διάκρισης και ελέγχου παρασίτων και ασθενειών. Θα πρέπει να έχουν επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με την καταπολέμηση και τον έλεγχο των επιβλαβών οργανισμών ή των ασθενειών που εντοπίζονται. Πρωταρχικός στόχος μετά την διάγνωση και προκειμένου να αποφευχθεί η λεηλασία των μολυσμένων αδύναμων κυψελών, είναι η απομάκρυνσή τους αμέσως από το μελισσοκομείο. Η κυψέλη δεν πρέπει να αποτελέσει λεία άλλων μελισσών. Οι μελισσοκόμοι δεν πρέπει να επιτρέπουν την έκθεση και την παραμέληση κυψελών ή εξοπλισμού. Τα παράσιτα και οι ασθένειες εξαπλώνονται ως αποτέλεσμα λεηλασίας του εκτεθειμένου υλικού.

Οι έλεγχοι θα πρέπει να αυξηθούν για την έγκαιρη ανίχνευση της ΕΣ. Προκειμένου να ελεγχθούν αν υπάρχουν κλινικά συμπτώματα, να διεξάγεται σχολαστική επιθεώρηση στην αρχή, στο τέλος της ενεργού περιόδου και μετά από περιόδους έλλειψης ροής νέκταρος ή βροχερών περιόδων.

1

Η τακτική παρακολούθηση αποτελεί ουσιαστικό μέρος των πρακτικών βιοασφάλειας.

– Η άσκηση καλής υγιεινής θα βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου στα μελισσοκομεία.  

– Πρέπει πάντα να υπάρχει αρκετή γύρη και μέλι στις αποικίες, ειδικά στην αρχή της σεζόν.

– Η βασίλισσα πρέπει να αντικαθίσταται τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια.

– Τουλάχιστον το 30% των παλαιών κηρηθρών πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο. Βακτήρια, φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα κ.λπ. συσσωρεύονται στις παλιές κηρήθρες με την πάροδο του χρόνου.

– Οι κηρήθρες δεν πρέπει να μεταφέρονται μεταξύ κυψελών χωρίς έλεγχο για την υγιεινή τους κατάσταση.

– Οι μέλισσες δεν πρέπει να τρέφονται με μέλι και γύρη του εμπορίου καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης του βακτηρίου της Ε.Σ. όταν προέρχεται από  μολυσμένα προϊόντα.

– Θα πρέπει να τροφοδοτούνται μόνο με το δικό τους μέλι ή γύρη, τα οποία πρέπει να είναι απολύτως ασφαλή και απαλλαγμένα από σπόρια βακτηρίων ή πρωτόζωων.

– Οι καλά γονιμοποιημένες νεαρές βασίλισσες είναι πιο παραγωγικές. Η διατροφή του μελισσιού δημιουργεί μια ισχυρή αποικία με εργάτριες μέλισσες που απομακρύνουν τα τις προσβεβλημένες νεκρές νύμφες.

– Οι γενετικά ευαίσθητες βασίλισσες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή και σχηματισμό παραφυάδων.

– Οι μεταχειρισμένες κυψέλες και ο εξοπλισμός που  λαμβάνονται από μελισσοκόμους πρέπει να ελέγχεται τακτικά για παράσιτα και ασθένειες. Ο χρησιμοποιημένος μελισσοκομικός εξοπλισμός πρέπει να αποστειρωθεί πριν χρησιμοποιηθεί στο μελισσοκομείο.

– Οι μέλισσες και τα σμήνη άγνωστης προέλευσης θα πρέπει να ελέγχονται για ασθένειες και παράσιτα και να απομονώνονται από άλλες κυψέλες στο μελισσοκομείο για περίπου 1 μήνα.

– Σε κρύο και βροχερό καιρό, ο έλεγχος της κυψέλης δεν πρέπει να γίνεται εκτός εάν είναι υποχρεωτικός. Οι κυψέλες πρέπει να είναι διατεταγμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνουν την επιστροφή των μελισσών στην κυψέλη τους. Έτσι, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών μεταξύ των αποικιών.

2

Μέτρα που γενικά εφαρμόζονται σε ορισμένα Κράτη-μέλη που έχουν θεσπίσει εθνικές διατάξεις για την Ε.Σ.:

-Δείγματα ύποπτου γόνου θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να συλλέγονται και να αποστέλλονται στα Εγκεκριμένα Εργαστήρια για να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί η πιθανότητα παρουσίας της νόσου.

-Σε περίπτωση θετικού κρούσματος (εργαστηριακή επιβεβαίωση) και εφόσον υφίστανται εθνικά προγράμματα ελέγχου ή επιτήρησης, οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα σύμφωνα με το εθνικό κανονιστικό πλαίσιο.

-Τα υγειονομικά μέτρα αποσκοπούν στον περιορισμό και στην παύση της αρχικής εστίας.

-Μια ζώνη προστασίας εγκαθίσταται γύρω από την αρχική εστία.

-Περιορίζονται όλες οι μετακινήσεις των μελισσιών και του μελισσοκομικού εξοπλισμού.  -Έντονα προσβεβλημένα μελίσσια καταστρέφονται προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωση της νόσου.

Does the description correspond to the practice applied in your country?
21
0